woensdag 9 maart 2016

FMEA II

Naar aanleiding van het FMEA, gemaakt in de analysefase, is er in de ideefase ook een FMEA samengesteld. Dit om te kunnen zien of het product qua faalwijzen is verbeter op het originele ontwerp. Dit is een belangrijke stap in het herontwerpproces.

Integrale idee

Dit is mijn uiteindelijke integrale idee:


Ontwerpgeesten

Na het ordenen, gedaan door middel van het morfologische overzicht is er verder gegaan met het convergeren in de ideefase. Dit is gedaan door in de morfologische kaart verschillende ontwerpgeesten te bedenken en deze zo in te delen dat je van vier verschillende ontwerpgeesten vier goede integrale ideeën kunt ontwikkelen. 

Morfologisch overzicht

Om te divergeren is er gebruik gemaakt van de verschillende creativiteitstechnieken. Natuurlijk is het ook nodig om te ordenen. Dit is gedaan door gebruik te maken van een morfologisch overzicht waarop alle doodles staan die eerder zijn gemaakt. Hierdoor krijg je een goed overzicht van welke ideeën er zijn en staan ze netjes bij elkaar qua relevantie. Een morfologisch overzicht is een handig hulpmiddel om verder te werken in de ideefase.

Doodlen

Net zoals in de voorgaande blokken moet er dit blok weer volop gedoodled worden. Allereerst zijn we begonnen met de zoekvelden, die opgesteld zijn in de analysefase te verdelen en in te delen. Daarna zijn we eerst begonnen met het maken van een aantal doodles per persoon. Dit deden we zelfstandig. Er moesten 2 verschillende creativiteitstechnieken gebruikt worden dus hebben wij gekozen voor de HKJ en de doorgeeftechniek. Het voordeel hiervan is dat je zo een stukje zelfstandig kan maken en een stukje gezamenlijk. Eerst zijn de doodles zelfstandig gemaakt en daarna is er gezocht naar een moment om de doodles gezamenlijk te maken. Hieronder het resultaat:


Begin ideefase

De ideefase in dit blok zal niet veel verschillende van de ideefases in de voorgaande blokken. Dit omdat er op dezelfde manier nieuwe ideeën gegenereerd moeten worden om deze fase tot een goed eind te brengen. Na geïnventariseerd te hebben wat er gedaan moet worden in deze fase, is tot de conclusie gekomen dat er veel hetzelfde blijft en er weinig nieuwe tools of iets dergelijks toegepast hoeft te worden. Dit houd in dat de activiteiten die over blijven zijn: Doodlen, Morfologische kaart inrichten, ontwerpgeesten maken, integrale ideeën tekenen en het invullen van het FMEA. Het FMEA is het enige onderwerp dat nieuw is dat terugkomt in de ideefase.

Programma van Eisen en Wensen

Zoals in ieder ontwerpproject is er wederom een programma van eisen en wensen opgezet. Dit om je ideeen en concepten die verder in het project ontwikkeld worden zo goed getoetst kunnen worden aan de eisen waar hij aan moet voldoen. Dit geeft veel houvast om verder te werken in het project zodra er ideeen en concepten zijn geproduceerd.



LCA

Ook nieuw in dit blok is het maken van LCA, dit doe je om te kijken welke milieu-impact het product in zijn levensduur. Eerst kregen we van Dhr. Mouw een college hoe deze tool toe te passen. Allereerst bepaal je van alle onderdelen van welk materiaal deze gemaakt zijn. Daarna bepaal je het gewicht van elk onderdeel en op welke manier deze bewerkt zijn. Aan de hand van de uitgereikte Ecolizer kijk je hoe groot de milieu-impact is van dit uitgedrukt in Mpt. Naast de productie kijk je ook naar het gebruik en de afdanking van het product. Dit allemaal bezien viel het sterk op dat de stof Teflon gebruikt als antiaanbaklaag een zeer grote milieu-impact heeft en het dus verstandig is deze materiaalkeuze te heroverwegen.

FMEA

Nieuw in dit blok was het maken van een FMEA. Met deze methode kijk je op welke manier het product kan falen en welke faalwijzen daarbij optreden. Door het product zelf verschillende malen uit te proberen is goed te bepalen we er goed en fout kan gaan bij het te herontwerpen product. Ook krijg je meer inzicht in het product doordat je hem ook uit elkaar gaat schroeven en zo dus ook meer inzicht krijgt in het product en de werking daarvan. Per faalwijze geef je er ook punten aan op de gebieden van: de kans dat de faalwijze zich voordoet, de ontdekkingskans en de gevolgschade. Door daar een cijfer van 1-10 aan te verbinden ontstaat er een goede meting van hoe erg een bepaalde faalwijze is en kun je daarop voortborduren in het verdere herontwerpproces.


Procesboom

Zoals in elk ontwerpproject is er nu ook weer gebruik gemaakt van een procesboom. Dit om meer inzicht te kunnen krijgen in wat het product tijdens zijn leven meemaakt. Dit alles inclusief het ontwerpproces en de afdanking. Ook is het nuttige informatie voor het maken van een Programma van eisen en wensen omdat je hier bepaalde informatie om kunt zetten tot een eis of een wens.






Begin Analysefase

Dit project is deze keer een heel ander project dan in de voorgaande blokken. Deze keer was de opdracht een herontwerp te maken van een bestaand product. In dit geval van een Princess contactgrill 4- in 1. Hier moest een herontwerp van gemaakt worden omdat er nieuwe NEN-normen in de maak zijn waarbij de eisen waar het product aan moet voldoen veranderen. De grote verandering welke op dit product is de temperatuur het aan de buitenkant van het product mag hebben. Deze zullen een stuk naar beneden gaan, wat verandering aan het huidige product noodzakelijk maakt. Verder moet er qua kostprijs ook veel gedaan worden omdat deze van de opdrachtgever niet of maar gering hoger mogen uitkomen dan de huidige 60,-. Wat ook nog een extra pluspunt is wanneer we een extra functionaliteit aan het product toevoegen. Dit zou een eventuele prijsstijging ten goede kunnen doen.